Valea Loarei – Castelele de pe fluviu

Franta este una din cele mai populare destinatii turistice din lume, iar sirul de castele din Valea Loarei reprezinta una dintre cele mai mari atractii

joan-of-arc1

Orasul Ioanei d’Arc

Sirul castelelor incepe in  Orleans, un oras din vremea celtilor si a romanilor. In evul mediu timpuriu, era una din capitalele regilor franci.  In timpul Razboiului  de O Suta de Ani a fost asediat de englezi iar apoi eliberat in aprilie 1429 de armata franceza condusa de Ioana d’Arc. Casa in care a locuit aceasta gazduieste un muzeu dedicat Fecioarei din Orleans.

Fabulosul Chambord

Primul castel de pe traseu, Chambord, este un edificiu renascentist, construit pe un afluent al Loarei de Francisc I ca resedinta regala pentru el si mostenitorii sai. Construit pe o baza dreptunghiulara marcata cu turnuri cu diametrul de 20 metri, seamana cu o cetate medievala. Castelul abunda in turnulete si cosuri de fum, care ii confera un aspect de poveste. Aceasta structura gigantica contine 440 de camere, 84 de scari si atatea seminee, mari si mici, cate zile sunt intr-un an.

Castelele Blois si Amboise

Renovat cu migala, dupa ce a fost distrus in al-II-lea Razboi Mondial, Blois si-a pastrat centrul medieval al orasului in jurul pietei Ave Maria, cu strazi inguste si biserici impunatoare, inclusiv biserica romanes-gotica Sf. Nicolae. Castelul din secolul XIII, dominand orasul, a fost resedinta regala si martor al multor evenimente istorice importante. Asezat pe un promontoriu la confluenta raurilor Amasse si Loara, Castelul Amboise a fost resedinta familiilor de Anjou si de Berry, precum si a acelor regi francezi care si-au abandonat resedintele regale in timpul Razboiului de O Suta de Ani. Castelul contine, de asemenea amintiri despre Leonardo da Vinci si Muzeul Clos Luce, amenajat in casa unde artistul a trait si a lucrat in ultimii trei ani ai vietii.

Stiati ca?
Daca vizitati Amboise, merita sa va opriti la Chenonceau, unde palatul renascentist cu doua etaje (cunoscut de asemenea sub denumirea de Castelul Doamnelor) se intinde peste raul Cher, sustinut cu cinci arcade

De la Tours la Chinon

Tours, capitala istorica a regiunii Touraine, este punctul central al sirului de castele. Aici se afla un frumos cartier istoric in jurul Pietei Plumereau, cu case din secolul XV si Catedrala Gotica Tours. Fostul palat al arhiepisopilor gazduieste un Muzeu de Arte Frumoase, cu o colectie bogata de picturi franceze, italiene si olandeze. Muzeul de arta renascentista  din palatul din palatul gotic-renascentist Azay-le-Rideau, ale carui turnulete intampina vizitatorii de la distanta, merita de asemenea de vizitat.

5 lucruri fascinante

 1. Datorita florei bogate, Valea Loarei este adesea numita „gradina Frantei”.
 2. La Castelul Chinon, in 1429, Ioana d’Arc l-a recunoscut pe mostenitorul tronului Frantei (Regele Carol al-VII-lea), care se ascundea printre curteni, si dupa ce l-a convins sa ii dea comanda armatei, a condus trupele  si i-a izgonit pe englezi din Franta.
 3. Richard inima de Leu a murit probabil in casa din Rue Voltaire 44, in Nantes, in 1199.
 4. Moliere si trupa sa au prezentat pentru prima data Burghezul Gentilom la Castelul Chambord, in fata Regelui Lodovic al-XIV-lea.
 5. In Castelul Blois s-au nascut atat regele francez Ludovic al-XII-lea, cat si conducatorul englez Stephen de Blois.
Acest articol a fost publicat în Concediu Perfect și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

20 răspunsuri la Valea Loarei – Castelele de pe fluviu

 1. voicu ion spune:

  super tare

 2. Seceanu spune:

  Foarte interesant si bine scris articolul.

 3. ciobanu anatol spune:

  foarte frumos!

 4. GABI spune:

  Foarte frumos!

 5. mihai ilie spune:

  este placut sa-ti petreci concediu intr-un asfel de mediu plin de cultura si istorie,iar locurile pe care le putem vizita ne vor trezii amintiri si peste multi ani.

 6. burcea eduard spune:

  super site,super preturi
  vacante de vis,locuri minunate

 7. Dan spune:

  Pot spune ca Valea Loarei – Castelele de pe fluviu este un concediu perfect, de vis !

 8. Cristina spune:

  Foarte interesant articolul. Mi-as dori sa pot ajunge intr-o zi acolo intrucat sunt foarte frumoase si merita vizitate. 🙂

 9. simion adi spune:

  odestinatie superba pentru un concediu perfect

 10. elena filip spune:

  superb

 11. burcea spune:

  super site,destinatii de vis,preturi avantajoase

 12. popa imola spune:

  una din cele mai frumoase destinatii de vacanta, incarcata de istorie si mister

 13. zvetlana spune:

  o destinatie perfecta pentru un concediu perfect

 14. Nimereala Virgil spune:

  Un sir de castele medieval minunate. Un treseu plin de lucruri minunate.

 15. Ioana Dan spune:

  Cu adevarat, este cea mai frumoasa destinatie din Franta! Pe langa frumusete, locul abunda de cultura si istorie!

 16. Diana J. spune:

  Vacanta de vis, amintiri de neuitat!

 17. grig spune:

  sunt niste destinatiii foarte frumoase si daca traiesti intodeauna merita sa faci vacante mai ales in zonele din site vostru

 18. Laura spune:

  Foarte interesant itinerariu 🙂 educativ, pe langa faptul ca e relaxant.

 19. Chisavu spune:

  Sunt convins ca un concediu pe Valea Loarei – Castelele de pe fluviu este de vis sper sa il fac si eu odata, merita cu siguranta.

 20. Grecu spune:

  Superb!Ceva de vis,chiar se merita!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *